Постарайте се повече с поканите!

Видях тази сутрин публикацията “Най-лошата причина да се свържем” при Джейсън Алба, автор на книгата ‘I’m on LinkedIn, Now What?’, и се сетих за нещо, което отдавна имам намерение да напиша. Става въпрос за начина, по който заявявате желанието си да се свържете с някого в LinkedIn. Постарайте се повече с поканите!

В книгата съм описал различните причини да се свържете с някого – общи проекти, сходно образование, членство в едни и същи групи и т.н. Знаете, трябва да посочите откъде точно познавате човека и съответно системата избира какъв текст да изпрати като съобщение към него. И точно тук е мястото да хвърлите малко повече усилия.

Не разчитайте на стандартните текстове, които LinkedIn предлага – “I’d like to add you to my professional network on LinkedIn.“. Така или иначе, те са на английски, което понякога не е много подходящо. Направете усилието да напишете едно-две изречения от себе си, за да покажете лично отношение.

Ето няколко примера, които биха свършили работа.

Имали сте бизнес отношения (най-подходяща опция, ако сте се запознали с потенциален бизнеспартньор): Здравейте, видях Ви на конференцията Private Equity Investments in Bulgaria and the Region в Шератон, но за съжаление не успяхме да се запознаем лично. Ще се радвам обаче да го направим на следващото подобно събитие, а дотогава – да поддържаме връзка в LinkedIn. Всичко най-добро, (име)”

Членове на една група: “Здравейте, направи ми силно впечатление коментарът/публикацията Ви в групата “Law to Business” и бих се радвал/а да обменяме по-често опит тук в LinkedIn. Поздрави, (име)”

Приятели: “Привет, струва ми се някак странно да  да не сме контакти в LinkedIn. Да поправим тази несправедливост? ;)”

Колеги от университета: “Здравей, сега попаднах на профила ти и се сетих колко забавно беше в коридорите на университета, когато разказваше любимите си истории за… Ще се радвам да видя дали още го правиш и тук в LinkedIn :)”

Виждате, подходът може да е различен в зависимост от отношенията ви с хората – от чисто делови до откровено закачлив. Усмивките може да не са ви любим метод на изразяване на емоциите, но най-важното е наистина да показвате отношение.

Разкажете ми за вашия подход – какви текстове ползвате, когато каните нови контакти в LinkedIn?

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *