Ивелина Атанасова: Финото таргетиране на рекламата в LinkedIn е изключително полезно

От няколко дни българската медия за маркетинг и нови тенденции в бизнеса NewTrend.bg има реклама в LinkedIn – нещо наистина много смело. По принцип рекламата в социалната мрежа е базирана на лично определена цена за клик (CPC), както е във Facebook, но тук минималният праг е 2$ (за сравнение, според платформата Socialbakers, средната цена на клик във Facebook в момента е $0.24).

Главният редактор на NewTrend Ивелина Атанасова по принцип е сред новото поколение експериментатори в родното интернет пространство, затова я помолих да разкаже защо е предприела тази стъпка и какво й носи рекламата в LinkedIn.

Защо реклама в LinkedIn?
Като маркетинг специалист с афинитет към социалните мрежи обмислях много отдавна да тествам рекламата в LinkedIn, но все отлагах – най-вече поради високата цена на клик, която мрежата поддържа. Но истината е че преди няколко дни от LinkedIn ми изпратиха ваучер-комплимент за реклама на стойност от 50 долара. Осребрих го на мига и считам, че експериментът беше много полезен. 🙂
Колкото до това колко всъщност е висока на цената за клик в LinkedIn – eдин клик се движи между 2,50 и 3,50 долара на ден, а минималния бюджет за деня не може да e под 10 долара. Освен това изискват още 5 долара, които трябва да бъдат предварително платени, за да се активира акаунта в LinkedIn Ads. Сумата не се възстановява.
При 53 долара бюджет, бяха реализирани малко над 20 000 импресии, а средният CTR беше 0,127% CTR.

– При сериозната разлика от средна цена за клик с Facebook и минимална CPC цена от 2 долара, смяташ ли, че рекламата в LinkedIn би била рентабилна, особено за българския пазар?
Зависи от целите, които си поставяш, и аудиторията, която ти трябва. LinkedIn предлага изключително “фино” таргетиране по професионални интереси, което би могло да е изключително полезно.
Недостатък е, че не позволяват да публикуваш реклама на език, който системата им не поддържа – български, например.

– Струва ли си рискът и би ли инвестирала и собствени средства?
Да, ако рекламната кампания е обвързана с професионалните и бизнес интереси на потребителите. В конкретния случай, рекламирах NewTrend.bg, която е бизнес медия.

– Доволна ли си от отчитането на рекламата – статистики, възможност за промени, гъвкавост на системата при таргетиране?
Да, впечатленията ми са по-скоро позитивни. Освен това LinkedIn планират някои промени по системата си за управление на реклами, които допълнително ще профилират и спомогнат за таргетирането на рекламите по персонални интереси.

Ето и един поглед към системата за отчитане на рекламните кампании в LinkedIn

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *