LinkedIn Today – социалният инструмент за следене на бизнес новини

Когато си най-голямата международна социална мрежа за бизнес контакти, както е в случая на LinkedIn, това, което ти остава, е да канализираш влиянието си за още по-голямо разширяване на аудиторията и монетизирането й с наличните инструменти.

Така няколко месеца преди да осъществи първичното си публично предлагане мрез май 2011, LinkedIn опита да реши най-големия си проблем – рядкото влизане на потребителите, след като веднъж вече са се регистрирали, и ниският брой преглеждани страници от потребител на месечна база (27.7 през февруари 2011, които въпреки нововъведенията намаляват до 24.8 през февруари 2012, когато обаче посещенита на сайта за пръв път прехвърлиха 3 млрд. на месец). Така на 9 март 2011 социалната бизнес мрежа стартира услугата си LinkedIn Today, която “ти доставя най-важните новини от деня, специално подбрани за теб на базата на това, което твоите връзки [в LinkedIn] и колеги от бизнессектора четат и споделят. Ако имаш само пет минути за новини на ден, LinkedIn Today ще ти помогне да се справиш с хаоса, за да откриеш най-важните заглавия, които да четеш, за да си по-информиран всеки ден”. На практика LinkedIn опиват да “впрегнат” лоялните си потребители, споделящи повече съдържание, да ги превърнат в лидери на мнение и съответно в магнит за останалите регистрирани, които на свой ред да прекарват повече време в сайта и да разглеждат повече страници.

В началото LinkedIn Today следеше и разпределяше по групи новини от 22 индустрии, но сред редизайна през май 2012 списъкът е разширен до общо 41 бизнес сектора. “Платформата предлага и секция “Топ източници” от новинарски медии, които са интегрирали LinkedIn Share-бутон на своите сайтове, сред които са Bloomberg.com, Wall Street Journal Digital Network, CNNMoney, и много други”, разкрива официалното прессъобщение на LinkedIn, анонсиращо новата функцнионалност. В началото на юни 2012 този списък с доверени медии е стигнал внушителната цифра от 367 новинарски и специализирани сайта.

Създаването на LinkedIn Today е част от комуникационния мениджмънт на бизнес социалната мрежа, целящо “да води потребители на сайта през деня”, както става ясно от изказване на говорителя на LinkedIn Джули Инуйе пред Хейдън Шонеси, който списва блог за иновации в сайта на Reuters. Тя добавя, че идеята на тази функционалност не е да задържи читателите на сайта, а да ги направи по-добри в работата, “не пристрастени по LinkedIn”. Въпреки че във втората си част това изказване се различава от почти всички експертни анализи, съпътстващи стартирането на услугата, се вижда как този старт е позициониран като част от комуникационния мениджмънт на LinkedIn – нова услуга, която да подобри професионалните умения на потребителите в мрежата, което пък ще се отрази в подобрение на тяхното отношение и по-често влизане в търсене на нови източници на актуални знания за бизнессектора си. Тази насока бе ползвана и при анонсирането на новия дизайн на приложението през май тази година – “Много се вълнуваме от това, че успяваме да намираме нови начини да ви помагаме да сте още по-продуктивни и успешни в работата си”, завършва текстът по темата в корпоративния блог на LinkedIn.

LinkedIn Today обаче е много силно оръжие за комуникационния мениджмънт и на медийните организации по цял свят. Самият начин за попадане на публикации вътре – чрез препоръчване от голям брой потребители на социалната мрежа – го прави лесен инструмент в ръцете на всяка уважавана медия. С инсталиренето на бутон за споделяне в LinkedIn и позиционирането му на добро място в статията, може да се гарантира добър брой споделянияи съответно “класиране” сред водещите заглавия в някой от онези тематично обособени 41 бизнес сектора – въпрос на добра комуникация с потребителите и разбира се постоянство и качество на материалите.

В своя материал “Перфектният сутрешен вестник ли е LinkedIn Today” Хейдън Шонеси признава, че заради големия брой новини, които се генерират дневно на Reuters.com – близо 400, е много трудно някоя от тях да се задържи на главната страница и съответно да събере голям брой читатели. Затова екипът разчита на “усилватели като Twitter, Facebook, Stumble Upon и LinkedIn, които да водят читателите”. “Ако историята ти влезе в Топ 4 на Linkedin Today – онези, които се показват веднага след влизането в бизнес социалната мрежа – това е читателски Клондайк”, обяснява технологичният колумнист на Reuters. Според него увеличаването на трафика в секцията от 45% на тримесечна база ще се запази заради постоянно растящият брой сайтове, инсталиращи бутона за споделяне на LinkedIn.

Не бива да пропускаме и факта, че не само мениджърите и техните служители имат нужда от “перфектен сутрешен вестник”. От това имат нужда и журналистите, които трябва да следят актуалните теми в различните сектори, за да не пропускат новините. Което прави LinkedIn Today полезен инструмент и за бизнес редакторите и ресорните журналисти, включително и в България.

Малко повече от година след сравнително силния си старт LinkedIn Today не изглежда да се отразява сериозно като увеличение на средния брой страници, разглеждани месечно от потребителите на най-голямата бизнес социална мрежа в света. Прогнозите на борсовите анализатори от Trefis обаче са, че именно Today и другите две нови функционалности на сайта – Company Pages и бутонът “Apply with LinkedIn” (“Кандидатствай с LinkedIn”), ще донесат “нови, по-високи нива на ангажираност за LinkedIn”.

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *