LinkedIn ProFinder – професионалисти на няколко клика разстояние

По-ниски бюджети, по-кратки срокове за изпълнение, преминаване от големите към по-малки, но по-гъвкави изпълнители – това са тенденции, които от 2009-а година насам наблюдаваме в много сектори по целия свят. Ако има нещо, което би могло да запълни картинката, то това са специалистите на свободна практика – фрийленсърите, които разполагат с времето си, гъвкави са и цената за работата им е достатъчно конкурентна (разбирайте – по-ниска).

freelance economy BG

Очевидно времето беше назряло да се появят платформи като Upwork и Fiverr, които да събират на едно място милиони фрийленсъри. Накрая LinkedIn пуснаха ProFinder, която компаниите в САЩ вече могат да ползват, за да открият правилните подизпълнители за своите по-малки проекти или да сформират екипи за по-мащабни дейности.

Правя уточнението, че този материал трябваше да има малко по-различна структура – да бъде case study по реализиран с помощта на ProFinder проект, изпълнен от реални фрийленсъри максимално бързо. За съжаление допреди два дни услугата беше достъпна само в няколко щата, а от сряда – на цялата територия на САЩ. Нека се върнем обаче към началото.

ProFinder стартира официално през октомври 2015 г. в Сан Франциско с екип от няколко десетки служители на LinkedIn. Това е новият любим проект на създателя на професионалната мрежа Рийд Хофман, а по-малко от година по-късно платформата вече включва над 50 000 предварително одобрени американски специалисти на свободна практика, разделени в 140 сфери – от маркетинг, през недвижими имоти, правни услуги, счетоводство, дизайн, IT услуги, финансови консултаци и т.н.

ProFinder Services

Според сп. Forbes потенциалът за създаването и развитието на ProFinder е бил видим от данните в самата платформа – броят на фрийлансърите в LinkedIn се е увеличил с над 40% през последните 5 години.

“ProFinder пасва чудесно на нашата мисия да създаваме най-добрите икономически възможности за всеки член, като позволява на фрийленсърите ефективно да намират клиенти – позволява на професионалистите да управляват сами живота си”, казва в свое интервю Рийд Хофман.

Защо и как?

Основното предимство на ProFinder пред, да кажем, Upwork е ползването на цялата информация на LinkedIn – данните за фрийленсърите се взимат директно от техните профили в професионалната мрежа, могат да бъдат разгледани вече изпълнявани проекти, препоръки, общи контакти и т.н.

“От известно време наблюдаваме тенденцията хората вече да не бъдат на пълно работно време, да не прекарват 30 години в една и съща компания, в която да се пенсионират. Това вече се заменя от по-гъвкави ангажименти с по-кратко времетраене”, обяснява вицепрезидентът по продуктите в LinkedIn Дейвид Такър. “Едно от най-големите предизвикателства за фрийленсърите е стабилният поток от клиенти и проекти. И LinkedIn може да бъде перфектният инструмент за тях да си осигурят тази работа.”

А заявката става сравнително бързо – от главната страница на ProFinder избирате в падащо меню от каква услуга имате нужда и преминавате към следващата стъпка, в която да дадете малко повече подробности.

ProFinder Project

Лошото поле за мен беше най-отдолу, когато системата поиска да въведа пощенски код от 5 символа и стана ясно, че тестът няма да достигне до своя край. Тук обаче можете да видите какво получават фрийленсърите като запитване и как изглежда техният отговор в платформата.

Изображението е илюстративно
Изображението е илюстративно

 

Изображението е илюстративно
Изображението е илюстративно

В случая ProFinder функционира само като среда за комуникация между двете страни и подробностите се уреждат без намеса на трети лица – с възможност за допълнителни уговорки по телефона, чат през LinkedIn и др.

На този етап фрийленсърите в Щатите могат да направят девет оферти към създадени от потенциални клиенти проекти, след което да продължат участието си в платформата с неограничен брой оферти срещу Бизнес план за $60 на месец.

От LinkedIn казват, че моделът за монетизация може да бъде променен с времето, но най-вероятно ще остане базиран на абонаментния принцип. А аз очаквам с нетърпение разширяването на платформата на глобално ниво, за да я изпробваме и у нас.

Дотогава – вижте и първоначалното обучение за работа с ProFinder, което ми бе изпратено от support центъра на LinkedIn като извинение за това, че няма да мога да тествам платформата:

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *