LinkedIn Salary сверява нивото на заплатите и показва “Струва ли си?” дадена обява за работа

linkedin salary

Край на чуденките “Тези пари сега малко ли са, достатъчно ли са?” и “Струва ли си тази обява за работа?” – от 2 ноември LinkedIn пуснаха подсайта Salary, който дава информация за средното заплащане на различните работни позиции в множество градове (разбира се, има да почакаме известно време, докато и България бъде включена).

Системата ще работи на базата на анонимния big data анализ, като от въведените от потребителите данни ще се филтрират резултати за позиция, компания, регион и умения (посочени в Skills-секцията на потребителите).

Разбира се, LinkedIn събира данните на базата на доброволно съобщаване от страна на потребителите. Освен основна заплата, могат да бъдат въвеждани и годишни бонуси, бонуси при сключени сделки и др.

salary alex

Тъй като подобни данни са доста чувствителни, от платформата разказват, че данните за заплащането се държат отделно от профилните данни и се криптират с RSA-2048 технология. Разултатите обаче ще могат да бъдат филтрирани с цел показване на най-перспективните позиции в различните сфери, населени места с най-добри заплати, влияещи на заплащането фактори и др.

На този етап от LinkedIn твърдят, че няма да ги дават на клиенти, но реално логиката сочи, че търсенето в тези бази данни може да бъде добър продукт, който да се продава на клиентите, които търсят адекватни служители през различните HR платформи на социалната мрежа.

Инструментът е чудесен и за онези, които сега планират повишаване на образованието си – те могат да видят кои са най-перспективните сектори и да следят как се променят заплатите в тях в в зависимост от годините опит, позицията, нивото на образователен ценз.

Засега LinkedIn Salary показва данни само за САЩ, Великобритания и Канада.

carer mobility

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *