Българските власти искали данни за двама LinkedIn потребители от началото на 2015

България е една от седемте страни, чиито власти са искали по съдебен път данни за LinkedIn потребители от януари до юни 2015 г. Това става ясно от публикувания в петък шестмесечен Transparency Report на професионалната социална мрежа.

Страната ни за пръв път е включена в този доклад от неговото първо издание през втората половина на 2012 г. Данни са искани на два пъти за по един потребител на базата на съществуващия между България и САЩ договор за взаимна правна помощ. От LinkedIn обаче са представили информация само веднъж.

През първите 6 месеца в централата на LinkedIn са получили 112 запитвания за 161 профила от 7 държави, което се равнява на малко над 0,0000005% от всички над 300 млн. регистрирани в мрежата. Освен от България, заявките са дошли от Великобритания, Индия, Испания, Канада, Франция и САЩ.

Таб. 1: Правителствени запитвания за данни на LinkedIn потребители (януари-юни 2015)

“Това е минимален ръст спрямо стоте запитвания, които получихме през предишния шестмесечен период”, отбелязват от социалната мрежа. Те обръщат внимание и на това, че всеки един от разследваните членове е бил предварително уведомен преди информацията за неговия профил да бъде предадена на съответните власти, когато конкретният случай го е позволявал.

От LinkedIn поясняват, че властите могат да правят запитвания за данни на потребители на мрежата в различни случаи, включително и за събиране на доказателства като част от криминални разследвания. Много често се случва чужда правителствена организация да иска информация за даден потребител, предполагаемо отговорен за т.нар. киберследене.

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *