Вече и статистики за LinkedIn-групите

Край на чуденките за активността в групите и за това на какво всъщност са базирани рейтингите за Top Influencer. Сега вече във всяка от микрообщностите виждате един привлекателен банер, който се опитва да ви примами да видите подробни статистики за развитието на групата.

Статистиките бяха пуснати на 10 ноември и макар недостатъчно дълбоки, дават прилично количество информация за това, което се случва в групите. Информацията е публична и може да бъде видяна както от членове на конкретната група, така и от външни потребители. Разделена е на 4 слайда, които ще рагледаме сега един по един:

1) Общ изглед – Summary: най-важните статистики за групата, сред които дата на създаване, брой на членовете, преобладаваща локация и преобладаваща работна позиция на членовете. В случая в групата “Моята визия за модерна България”, създадена специално от избрания за президент Росен Плевнелиев, 13% от членовете се занимават с продажбите в своите компании. (В синьото кръгче на групите, на които не сте членове, има жълт бутон “Присъедини се към групата”)

Общи статистики за групата

2) Демография на потребителите: подробна разбивка на характеристиката на членовете по бизнес сектори, местоживеене, старшинство и работни позиции. При разглеждане на всеки от четирите признака се показва и по-детайлно подреждане в проценти. Статистиките на групата “Бизнес книгите в България” например показват, че близо една трета от членовете (29%) са на висши ръководни постове в компаниите си, а като цяло 18% работят в сферата на PR и комуникацията.

Демографски характеристики на членовете

3) Ръст: този екран показва с какви темпове се е променял броят на членовете от създаването на групата досега. Освен настоящия брой на членовете, можете да видите и какви са пиковите моменти на нарастване на групата, както и съотношението на новопостъпили потребители спрямо предишната седмица. Признавам си, напоследък съм позанемарил групата за всички, които се интересуват от PR – BG PR Pros, и както се вижда, това се отразява на присъединяванията – 0 нови фенове за последната седмица и ниски стълбчета в таблицата “Нови фенове” за последните няколко седмици.

Ръст на потребителите

4) Действия: това може би е най-важната информация, ако искате да измервате успеха на една група. Всъщност по-важен е броят на интеракциите в една група, отколкото броят на членовете (или може би нещо средно), така че аз лично недоумявам защо този екран е поставен последен от LinkedIn.

Тук можете да проследите колко общо нови дискусии са създадени през последните 7 дни (не забравяте, че всеки споделен линк на практика създава нова дискусия), колко общо коментари са получили те, нови предложения за работа и дискусии, поставени в секцията “Промоции”. И разбира се, интересната част – графиката на промени в броя новопубликувани дискусии и коментари по седмици за последните 6 месеца.

Действия в групата

На всеки от слайдовете има и бутони за споделяне в социалните мрежи, ако решите да се изфукате.

Няколко хитринки за ползване на статистиките!

– Новите табла със статистики дават възможност за допълнително проучване на конкуренцията, като например корпоративни групи на други компании или групи за networking във вашия сектор.

– Ако сте нови потребители в LinkedIn можете да подберете подходящата за вас група – ще можете да трупате повече опит в група с преобладаващ по-висок професионален ранг, но пък бихте имали по-голям шанс да се утвърдите като експерт в група от потребители с по-ниски работни позиции.

– Статистиката за броя и честотата на действията в групата може да бъде много полезна, ако искате да промотирате продукт или B2B услуга. От горната графика например се вижда, че в групата “Sofia Business Community” се пускат сравнително малко на брой нови дискусии седмично, но пък те имат голям отзив под формата на коментари.

Какво друго? Очаквам да добавите и вашите съвете за ползване на статистиките в LinkedIn!

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *