Какво да включите в биографията си в LinkedIn и какво – не

resume builder

След дълго прекъсване отново ще можете да четете специални материали за LinkedIn в този блог 🙂 Тази публикация е в отговор на писмо, което получих по електронната поща – предпочитам да отговоря по този начин, за да бъде полезно на повече хора.

Въпрос: Здравейте! В момента не работя. При кандидатстване за работа в CV-то си съм посочила датата, до която съм била на работа, но в профила в Linkedin не съм го отразила и там излиза, че все едно още работя. Трябва ли да коригирам това?

Резюмето ви в LinkedIn е основната част от профила в бизнес социалната мрежа. Макар то да се допълва от останалите функционалности (препоръки, умения, награди и т.н.), опитът и предишните работни места обикновено са от първостепенно значение за хората, с които ще преговаряте за нова работа. Ако те разглеждат профила ви в LinkedIn, трябва да видят възможно най-добрата и актуална информация за вас.

Практиката да се изпраща различен вариант на CV при кандидатстване за различни позиции е широко разпространена. В профила си в LinkedIn също можете да държите само релевантните данни за поставените от вас цели – ако искате да се развивате в областта на маркетинга, опитът ви в сладкарската индистрия през студентските години може да не е от особено значение. Но има и ситуации, в които опитът в различни бизнес сфери може да се допълва чудесно и е добре да го включите.

В случая е добре да отразите факта, че в момента не работите и си търсите постоянна работа. Това ще е сигнал и за онези, които разглеждат профила ви, че сте активна на трудовия пазар. Можете освен това да промените и своя professional headline, като ползвате изречение от рода на “Отворена за бизнес предложения в сферата на…” или “С n-годишен опит в ….., търсеща нови професионални възможности” – това насочва ясно, че могат да се свързват с вас с предложения за работа (инфо как да го направите – тук).

Между другото, предлагам да опитате и следното: да държите LinkedIn профила си спретнат и когато се наложи да предавате CV, да ползвате приложението Resume Builder в социалната мрежа. На мен ми се налага да го правя веднъж в годината (ето версията от май), но работи чудесно и би осигурило добро впечатление в компании, където ползването на технологиите е на почит. Разбира се, тук отново е важно да подберете правилния шаблон и елементите от професионалния си път, които да включите.

Добро сравнение между CV и LinkedIn профилите има и в блога Кариера 2.0.

Коментари

коментара

One thought on “Какво да включите в биографията си в LinkedIn и какво – не

  1. Александър, благодаря за препратката към моя блог. Тук давате много добри съвети и аз съм напълно съгласен с тях.

    Само бих допълнил, че човек не бива да допуска несъответствие на датите в CV-то и в LinkedIn профила си, защото това би могло сериозно да накърни доверието към него. Какво би си помислил работодателят, ако след CV-то, разгледа и LinkedIn профила на кандидата и забележи разминаването? Предполагам, че нищо добро.

    А според няколко изследвания над 90% от работодателите разглеждат профилите на кандидатите в социалните мрежи, дори и кандидатът да не е предоставил линк.

    Датите са най-безспорните и най-лесни за проверка факти, затова неточностите в тях се забелязват веднага. Освен това, те не са нещо второстепенно или маловажно, а напротив – хронологията е “гръбнакът” на всяко CV и на всеки LinkedIn профил. Без хронология, просто няма история.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *