LinkedIn групите се променят от 14 октомври – какво да очакваме?

groups announcement

Този ненатрапчив се банер стои от известно време като системно съобщение от LinkedIn в групите на социалната мрежа. Със сигурност означава, че предстоят сериозни промени в групите, много повече от просто козметични корекции по дизайна. През последните две години Facebook инвестираха много усилия в налагането на групите като основен канал за по-продължителна комуникация по различни теми и на практика отнеха много от предимствата на LinkedIn в тази сфера.

Ето какво е набелязано като промени в LinkedIn групите след 14 октомври:

  • Разделяне на групите на два вида – Стандартни (Standard) и Непубликувани (Unlisted 🔒, на практика – тайни). Стандартните групи ще могат да бъдат откривани при търсене и всеки би могъл да се включи в тях, докато в непубликуваните ще се влиза само след покана от собственика или чрез специален линк (още разлики между двата вида групи можете да прочетете тук).
  • Всички групи вече са частни (private) и съдържанието в тях ще е видимо само след като потребителят бъде одобрен за неин член.
  • Споделяното съдържание ще се публикува веднага, без нужда от одобрение от страна на администраторите, освен ако системата не сметне, че е прекалено промоционално.
  • Прозорецът “Промоции” ще бъде махнат, понеже не е показало ефективност и много често води до спам-действия от страна на потребителите. Част от промоционалното съдържание обаче ще бъде задържано за одобрение от модераторите на групите.
  • Ще бъдат премахнати подгрупите (Subgroups) и ще бъдат обособени като отделни групи – да, означава повечко работа за администраторите, затова преценете кои от тях да запазите.
  • Публикуването на изображения в групите вече ще бъде възможно! Досега тази функционалност беше силно ограничена и позволяваше единствено задаването на въпроси или споделяне на линкове. За разлика от Facebook обаче, LinkedIn досега се въздържат от възможността за публикуване на изображения в коментарите.
  • Добавяне на възможност за отбелязване (mentions) на конкретен потребител, както от доста време е възможно при писането на статуси.
  • Създаване на специално мобилно приложение LinkedIn Groups – първо за iOS, достъпно от 14 октомври, а малко по-късно и за Android.

Вижте какъв ще бъде новият външен вид на групите след промяната:

LI_Groups_Feed-2

Промяната е обяснена много кратко и ясно от продуктория директор за групите в LinkedIn Минал Мехта.

“Искаме потребителите да са професионалисти, докато водят разговори. Групите са много важна част от LinkedIn – когато работят и потребителите са ангажирани в разговорите там, се получават невероятни резултати”, казва той пред VentureBeat.

Може би най-интересното нововъведение обаче ще е създаването на индивидуална страница с най-важното от групите, в които всеки потребител членува. “Today’s Highlights” ще ви показва важните дискусии, както и списък с най-активните групи през последните 24 часа, на които си заслужава да се отдели повече време.

LI_Groups_Highlights-2

Какво да направите, за да се представяте по-добре след тези промени?

Още на 14-ти октомври отделете час-два, за да прегледате всички групи, на които сте администратори.

Ако сте поизоставили някоя от тях, разгледайте внимателно и преценете дали да не я “възродите”. Новите функционалности със сигурност ще засилят ефективността и дори преди да не сте можели да изпълнявате поставените при създаването на групата цели, сега може това да се окаже напълно постижимо.

Вижте кои от групите ви са имали подсекции, които са отделени в нови групи, и преценете дали да ги запазите, предвид активността им. Ако ще триете някоя от тях, изпратете съобщение до всички членове и ги уведомете за това, но им припомнете, че ще се радвате да продължат да са активни в основната група по темата.

Влизайте редовно в Hightlights-страницата си със съдържание от групите и преценявайте внимателно къде бихте могли да се включите и да допринесете за обогатяването на дискусията. Не забравяйте, че качеството е много по-важно от количеството, така че бъдете по-скоро пестеливи в броя коментари.

Update: Ето и видеото, с което LinkedIn представиха новия изглед на групите си:

Коментари

коментара

One thought on “LinkedIn групите се променят от 14 октомври – какво да очакваме?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *