10 бързи съвета за по-добър LinkedIn профил

Във Facebook-групата за обмяна на образователни ресурси “Better learning for everyone” тази седмица си “разменяхме” LinkedIn профили, за да видим кой как се справя с професионалната мрежа. Когато четете съветите надолу, ще ви се стори, че се плъзгаме по повърхността. Но вярвайте ми, колкото и прости да са те, толкова и рядко се вижда профил на потребител, който да ги е изпълнил всички.

1. Започнете с профилната снимка. Тук правилата са ясни – бизнес облекло, с глава и поглед, насочени към камерата и излъчващи увереност, без снимки от партита и далечни кадри. През март имидж консултантът Румяна Величкова гостува в Блога за LinkedIn със специален материал по темата – можете да го прочетете тук.

2. Добавете и фонова снимка. Тя трябва да създава пряко усещане за това, с което се занимавате. Може да допълва профилната, може да съдържа контактите ви, може да има корпоративни елементи – просто трябва да създава добавена стойност. 

3. Вземете си URL с вашето име. Комбинацията от имена, тирета и цифри не е добре. Как се прави – тук.

4. Преминете на английски. Колкото и да не ни харесва, българският все още не е сред официалните езици на LinkedIn, а и е много добре да можете да се разбирате с контакти от целия свят. Това важи особено силно, ако имате много връзки от чужбина – тогава резюме и споделяне на съдържание на български би било развностойно на това да стоите на една маса няколко българи с гост чужденец и да говорите на родния ни език. Бизнес етикетът повелява точно обратното. 

Намигване от Вероника – стана ли ви интересно в какво е най-добра?

5. Професионалното ви описание (Headline) трябва да ви отличава. И все пак, то трябва да показва много ясно кои сте и за какво се борите. То е като заглавията в добрите медии – трябва и да дава достатъчно информация, и да накара четящия да иска да прочете повече. Не на последно място – имате 120 символа, за да опишете професионалните си суперсили, възползвайте се докрай!

6. Подредете отделните елементи така, както ще ви вършат най-много работа. LinkedIn дава достатъчно богати възможности да попълните професионалното си портфолио чрез профила – работни позиции, образование, курсове, публикации, каузи, проекти, учебни заведения, патенти… За много от тях не знаехте, нали? Поставете успехите си най-отгоре, за да се уверите, че ще направите максимално добро първо впечатление. Така де, трябва да продаваме добре това, което вече сме постигнали.

Младен Борисов е бил подробен в попълването на секцията с постижения

7. Посочете най-важните си умения и започнете да събирате подкрепа за това. Има разлика дали 99 души потвърждават, че сте добри в трите основни неща, които правите, или само 9…

8. Разкажете професионалната си история и подскажете бъдещето си със своето резюме (Summary). Моето, признавам, не е от най-добрите, но пък съм се постарал да компенсирам с другите елементи. Когато някой чете резюмето ви обаче, трябва да знае как сте достигнали до мястото, на което сте в момента, дали може да разчита на вас в конкретна ситуация, с какво точно можете да бъдете полезни. И суперсилите от точка 5 – тук можете да ги опишете доста по-подробно.

9. Отървете се от ненужните работни позиции. Всички места, на които сте работили за кратко или пък не са свързани със сферите, в които се и ще се развивате, просто нямат място тук. Ако някой попита какво сте правили в липсващи 2 или 3 месеца, ще му отговорите. Но такъв интерес едва ли ще има.

А онези работни позиции, които оставите, опишете подробно – задължения, постижения, предизвикателства. Как да прецените кое да включите и кое – не, прочетете тук.

10. Хвърлете един последен поглед и се уверете, че основните ключови думи са на място. Чрез тях ще ви намират и потенциалните контакти и клиенти, които търсят експерт във вашата сфера, както и “ловците на глави”, които имат нужда от хора точно като вас. Силата на LinkedIn е да открива правилните професионалисти чрез добрата си търсачка, а тя разчита на онова, което самите вие сте написали за себе си.

Имате ли собствени трикове, които не виждате тук? Допълнете ги в коментарите. Междувременно, можете да разгледате и колекцията ми с ресурси за по-ефективна употреба на LinkedIn в платформата The Camp:

Коментари

коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *